Home Gezond met dieren

Ziekte van Weil

Wat is de ziekte van Weil?
Waarschijnlijk is deze ziekte de meest voorkomende zoönose(besmettelijk voor mens en dier) ter de wereld. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Deze kunnen in de urine van zoogdieren, vogels en reptielen voorkomen. Daarnaast is de bacterie te vinden in het water waar ratten leven. Let op urine van besmette honden, vnl reuen likken vaak urine op.

Een mens of dier wordt besmet als huidwondjes of de slijmvliezen van ogen, neus of mond in contact komen met besmette urine of water, bijvoorbeeld door watersport of zwemmen in een meer of plas. De ziekte kan voor de mens ernstige gevolgen hebben soms met dodelijke afloop.

 

honden-iphone-achtergronden-met-hond-schud-water-uit-vacht-dieren-iphone-wallpapers        images hond

Wat zijn de symptomen?

Bij mensen heeft het ziekteverloop 2 fasen, eerst een acute fase; koorts, hoofdpijn en algemeen ziek, dit duurt ongeveer een week. dan volgt de 2e fase waarin in de urine bacterien worden uitgescheiden en wordt de weerstand opgebouwd. 90% hersteld restloos, 10% krijgt lever/nier schade en/of bloedingen. zwangere vrouwen kunnen een abortus krijgen.

Bij huisdieren zijn de symptomen niet specifiek, soms geen verschijnselen, maar vaak koorts, braken, diaree, buikpijn, geen eetlust, zwak stijf en spierpijn.

 

Hoe moet ik handelen als ik denk dat mijn huisdier de ziekte van Weil heeft?
Bezoek uw dierenarts, deze zal uw hond behandelen met antibiotica, maak deze kuur altijd helemaal af. Daarnaast dient u contact met urine, bloed en lichaamsweefsel van de hond te vermijden. Houd het huisdier weg bij kinderen, zieken en zwangere vrouwen. Ook is het belangrijk alles te ontsmetten waar het dier mee in aanraking is geweest.

Hoe kan ik voorkomen dat ik de ziekte Weil krijg van mijn hond?
Laat uw hond inenten, de eerst maal is dit 2 keer met 3 tot 5 weken tussentijd. Vervolgens jaarlijks!!, het liefst in het voorjaar, omdat de kans op besmetting in de zomer het grootst is. De inenting werkt nooit 100% omdat het aantal typen Leptospira bacteriën erg groot is. Blijf dus altijd alert!

 

In de nieuwe entstof (sinds mei 2014) zitten 4 verschillende typen leptospirose; icterhaemorrhagiae, canicola, australis en grippothyphosa.

de laatste twee zijn nieuw. Om een goede bescherming te bieden wordt geadvieseert om na de jaarlijkse enting 3-5 weken later een booster enting te geven.