Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

Het paardenpaspoort

Paardenpaspoort biedt mogelijkheden in de best mogelijke verzorging

Sinds enige tijd moeten we het medicijngebruik van onze paarden beter en uitgebreider vastleggen. Voor veel mensen is dit een nieuwe wereld, omdat de wet onze paarden ziet als slacht- consumptiedieren. Door netjes alles op te schrijven en de documenten (5 jaar) te bewaren kan er gecontroleerd worden of er geen medicijnresten in paardenvlees terechtkomen. De wetgever vindt dit enorm belangrijk en uiteindelijk de consument ook.

Iedereen moet zich bijvoorbeeld realiseren dat deze regels al gelden bij het toedienen van een wormmiddel!.

Het gros van de paardenhouders zien hun dier helemaal niet als slachtdier en willen ook niet dat hun paard aan het einde van het leven die kant op gaat. Andere paardenhouders willen de (rest)waarde die het paard dan nog heeft wel behouden. Voor een verzekering geldt, na overname van het paard, dat deze waarde ook van belang is.

De controles op deze al langer bestaande regelgeving worden de komende tijd strenger. Er zal gekeken worden hoe de dierenartsenpraktijken en clienten de zaak geregeld hebben. Voor ons betekent dit meer administratieve handelingen. Onze praktijk maakt al jaren van zoveel mogelijk paarden individuele patientenkaarten, vooral om gegevens over de gezondheid van de paarden te kunnen terugvinden, daar staat ook het medicijngebruik op. Verder kan je ea terugvinden op de rekeningen. Dit vindt de wetgever nog te algemeen, wil beter kunnen controleren.

Hoe gaan we hier praktisch mee om?

Er is gelukkig een eenvoudige escape: Als je je paard in het paspoort uitsluit van slacht (ook met handtekening en stempel van je dierenarts) dan verleen je het paard een andere status. Dit betekent dat het paard alle medicijnen mag krijgen (ook de medicijnen, de wel graag willen gebruiken, maar problemen geven ivm het slachten) en dat we weinig administratie (ook niet in het paspoort) hoeven te doen. Dan vervalt ook de verplichting aan de eigenaar/houder van het paard om alles 5 jaar te bewaren. Wij moeten dat nog wel....

Voor de paarden die wel de slachtwaarde moeten behouden betekent dit dat er beperkingen zijn tav de keuze van de geneesmiddelen en daar waar we sommige middelen wel gaan gebruiken gelden bijvoorbeeld wachttijden van 6 maanden!

Dus: maak je keuze, samen met ons en zorg daarbij dat de paarden die je op stal hebt op je naam staan! Zo blijven we met zn allen in staat om onze paarden van de best mogelijke zorg te voorzien.