Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

Wanneer is euthanasie de beste optie

Als uw dier niet meer verder kan of wil.

De oudere hond en Kat. 

Onze huisdieren worden tegenwoordig steeds ouder en krijgen daardoor ook meer te maken met ouderdomsklachten, net als bij oudere mensen. Je kunt dan denken aan artrose (vooral bij de grotere rassen in de heupen en de onderrug), hartfalen (zoals lekkende hartkleppen of een vergroting van het hart) en tumoren. Veel ouderdomskwalen genezen niet en worden langzaam erger. Wel kunnen medicijnen de klachten verminderen. Het gaat dan om medicijnen als pijnstillers, ontstekingsremmers en hartmedicatie.

Maar er komt een moment dat het niet meer gaat. Het blijft altijd moeilijk om als eigenaar te bepalen wat het juiste moment is om het leven van je dier te beëindigen. De meeste dieren gaan niet vanzelf dood, maar worden steeds slechter. Het is belangrijk om hier goed met de anderen in je gezin over na te denken en over te praten. Wat is nog acceptabel en wat niet?

Ook is het goed om met je eigen dierenarts en/of assistente in gesprek te gaan over de mogelijkheden om de laatste fase van het leven van je hond zo goed mogelijk te laten verlopen. Wij kennen het dier vaak al zijn/haar hele leven en weten van alle klachten af. Ook hebben wij ervaring met dieren in hun laatste levensfase.

Waar kun je op letten?

Als je huisdier steeds slechter wordt zijn er een aantal zaken waar je naar kunt kijken.

  1. Heeft je dier nog plezier in activiteiten die het vroeger ook leuk vond, zoals wandelen, spelen, etc. Ook al is het maar een paar keer op de dag. Of is je dier totaal niet meer actief en ligt alleen nog maar te liggen.

  2. Hoe reageert je hond/kat op de dagelijkse verzorging en aandacht? Is hij/zij nog steeds gek op eten? Wil hij/zij graag geknuffeld worden? Wordt je hond/kat daar blij van of komt er geen enkele reactie meer terug. 

  3. Heeft je hond/kat veel pijn of andere ongemakken (onzindelijk voor plas en/of ontlasting, niet meer op de bak, niet meer goed kunnen lopen, wonden/bulten die blijven bloeden). Veel eigenaren denken dat een hond of kat die pijn heeft piept. Dat is eigenlijk alleen bij acute pijn, bijvoorbeeld als het dier zich verstapt of als je per ongeluk op zijn staart staat. Bij chronische (= langdurige) pijn gaan dieren vaak hijgen of slikken en piepen ze helemaal niet. Verder zie je dat honden met pijn in hun gewrichten steeds stijver worden en moeilijker op staan en gaan zitten. Ook kan hun gedrag veranderen, ze kunnen narrig worden naar andere honden, omdat ze bang zijn dat het pijn gaat doen of naar mensen bij aanraken. Katten gaan zich terugtrekken op een rustig plekje, worden erg inactief. 

  4. Lijdt de hond/kat aan een terminale ziekte of ernstig letsel, waar niets meer aan te doen is. 

  5. Hoe sta je zelf tegenover de beslissing om het leven van je hond te beëindigen. Kun je al afscheid nemen van je hond en wil je hem/haar helpen om niet onnodig te hoeven lijden.

Zijn we niet te vroeg?Er bestaat ook een klein boekje “Zijn we niet te vroeg?” van dierenarts Hugo van Duijn, dat al deze aspecten belicht. Er staan verschillende verhalen in over dieren en eigenaren en het bepalen van het juiste moment. Het boekje hebben we ter inzage in de praktijk.

Wat gebeurt er tijdens euthanasie? 

Voor een euthanasie nemen we graag de tijd, daar houden we rekening mee bij het maken van de afspraak.

U komt met uw dier in de praktijk of de dierenarts komt bij u thuis.

Uw huisdier krijgt een narcoseinjectie in de bil of rugspier, dan valt hij/zij in slaap binnen enkele minuten.  Als hij/zij dan diep onder narcose is krijgt hij/zij nog een injectie in het bloed met een overdosis slaapmiddel waardoor het hart stopt, door de narcose merkt uw dier hier niets van.

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap gevallen zijn. Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen aanwezig zijn. Vaak zal het ook hun kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat hun huisdier en vriend rustig is ingeslapen. Als u daarvoor kiest, hoeft u niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Uw huisdier is dan al zo ver in slaap dat hij niets meer zal merken.
Na de laatste injectie controleren wij altijd of het hart nog klopt door middel van auscultatie (luisteren)met een stethoscoop.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden

Begraven

U mag hem mee naar huis nemen om thuis te begraven. Zorg er dan wel voor dat u hem in een door de natuur verteerbare doos begraaft, dus niet in een plastic doos of zak.  Verder moet u er rekening mee houden dat er lijkstijfheid op zal treden, dit betekent dat het lichaam van uw dier stijf en hard wordt. Dit kan een half uur tot uur na de dood optreden. Als de lijkstijfheid is opgetreden, dan voelt het lichaam stijf en koud aan en is het niet meer mogelijk om het in een andere houding te leggen. Zorg dus dat u uw dier tijdig in de doos legt, waarin hij begraven wordt.

Crematie

Verder kan het lichaam gecremeerd worden of naar de destructie gaan.
Als u kiest voor crematie, dan zijn er nog aantal opties. Uw hond kan met een paar andere dieren worden verbrand, de as wordt dan uitgestrooid door het crematorium op een strooiveld.  U kunt er ook voor kiezen om uw dier individueel te laten cremeren en dat u de as terugkrijgt. Deze wordt meestal bij de praktijk afgegeven, dit kan in een blikje of in een urn.  Het huisdieren crematorium is in Stadskanaal, zij kunnen uw dier ophalen op de praktijk, bij u thuis of u brengt hem zelf na telefonisch overleg.  0599-613431 is het nummer van Huisdierencrematorium Stadskanaal.   www.dierencrematoriumstadskanaal.nl/

  • Destructie

Bij het destructiebedrijf worden allerlei dieren tegelijkertijd vernietigd, dus ook koeien, paarden en andere dieren. Het is de voorgeschreven afvoer van alle dode dieren. De kosten die verbonden zijn aan destructie zijn afhankelijk van het gewicht van uw dier.

Rouwperiode

Het is normaal dat de dood van een hond gevolgd wordt door een periode van rouw. Het klinkt zwaar en voor sommige mensen misschien overdreven, maar het betekent alleen maar dat verdriet tijd nodig heeft om verwerkt te worden, ook het verdriet om uw verloren huisdier en vaak ook grote vriend.
Als u na de dood van uw hond of kat nog vragen heeft of u wilt er graag nog even over praten, zijn wij, zowel de dierenartsen als de assistentes daarvoor graag bereikbaar.