Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

Chiropractie voor paarden en  gezelschapsdieren

Klachten tegengaan met chiropractie, Streven naar een optimaal bewegend dier.

Chiropractie is een manuele therapie waarbij vooral wordt gekeken naar de beweeglijkheid en balans van de wervelkolom en omliggende structuren, zoals spieren en pezen.

Honden en katten

Bij honden (en katten) helpt chiropractie soms ook bij likplekken, obstipatie en internistische klachten. Chiropractie is echter geen vervanging van de reguliere dierengeneeskunde. Wel een aanvulling er op.

De volgende tekenen kunnen er op wijzen dat uw dier gebaat kan zijn bij chiropractie.

  • moeite met traplopen en springen
  • nekstijfheid of moeite hebben een bepaalde kant op te kijken of draaien
  • kreupelheid zonder duidelijke oorzaak in de poot
  • likplekken aan de poten
  • incontinentie
  • gevoelig bij aanraken
  • moeite met opstaan
  • minder presteren bij sporten
  • niet lekker in zijn vel zitten”

 

Chiropractie kan echter ook afwijkingen (subluxatiecomplexen genoemd) bij uw dier ontdekken voordat deze tot klinische problemen hebben geleid. Door een dier op met behulp van chiropractie tijdig te helpen bij zo’n afwijking, kunnen problemen voorkomen worden.

Meer weten over chiropractie? Lees dan verder op onze pagina over chiropractie bij gezelschapsdieren.

       

 

Paarden en pony's

Chiropractie is een manuele therapie waarbij vooral wordt gekeken naar de beweeglijkheid en balans van de wervelkolom en omliggende structuren, zoals spieren en pezen. Bij een behandeling wordt het paard van voor tot achter bekeken waarbij wordt gelet op de beweging van het paard zelf op een rechte lijn en op de volte, maar ook de beweging op het niveau van de gewrichten. Op deze manier is het een aanvulling op de gewone diergeneeskunde en worden “gewone” kreupelheden niet over het hoofd gezien en kunnen deze ook worden behandeld door de dierenarts.

 

Chiropractie kan helpen bij:

-        Net niet helemaal lekker lopen tijdens training

-        Soepel houden van (sport)paarden en pony’s

-        Staken

-        Vastzitten na trauma, zoals vallen, vastliggen etc.

-        Ontspanning geven aan paarden met artrose die andere delen van het lichaam vastzetten

-        Ondersteuning van oudere paarden

 

Bij chiropractie wordt er gekeken naar ‘neuromusculaire inbalans’. Dit betekent dat een gewricht minder bewegingsruimte heeft dan normaal, wat weer kan leiden tot strakkere spieren, andere aansturing van de zenuwen en dus een minder goed functionerend paard. Als een paard op een bepaalde plek vastzit in zijn of haar lichaam heeft dit dan ook een effect op het gehele paard. Door de beweging in de gewrichten te herstellen worden de signalen van en naar het ruggenmerg en de hersenen weer normaal doorgegeven en wordt de balans in het lichaam hersteld. Zo wordt er gestreefd naar een optimaal bewegend paard.