Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

Het inenten van uw kat

Inenten tegen kattenziekte, niesziekte, bordetella bronchiseptica en hondsdolheid

Er zijn verschillende ziektes die de gezondheid van een kat kunnen bedreigen. Hieronder vind u een beschrijving van deze ziektes en de inentingen die deze tegen kunnen gaan.

Kattenziekte
Kattenziekte is een zeer besmettelijke ziekte, die met name bij jonge katten voor ernstige problemen kan zorgen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zich vermeerdert in de snel delende cellen van het beenmerg en de darmen.
Verschijnselen;
De kat heeft last van koorts, ernstige buikpijn, braken, diaree en uitdroging. Het dier maakt een zieke indruk en kan door de verminderde weerstand last krijgen van andere infecties (bijvoorbeeld aan de luchtwegen). Sommige dieren overleven de besmetting, maar hebben dan vaak nog gedurende enkele weken tot maanden last van diarree.
Enting;
De enting tegen kattenziekte geeft een goede bescherming. En dient 1 keer per 3 jaar herhaald te worden. Indien de moederpoes goed geënt is, krijgen de kittens na de geboorte door het drinken van de moedermelk een uitstekende bescherming mee.

Vanaf 9 weken kan het kitten geënt worden tegen niesziekte en kattenziekte omdat de afweer die ze via de moeder hebben gekregen dan verdwenen is. De enting dient na 3 a 4 weken herhaald te worden (booster) daarna jaarlijks de niesziekte en eens per 3 jaar de kattenziekte.

Niesziekte
Een kat met niesziekte heeft een ontsteking van de voorste luchtwegen. De ziekte ontstaat niet door 1 ziekteverwekker, maar door meerdere soorten virussen in combinatie met een bacterie die niesziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast spelen ook de huisvesting, het klimaat en de verzorging een rol bij het ontstaan van niesziekte. Het is om deze redenen dan ook beter om te spreken van het niesziektecomplex.
Verschijnselen
Bij niesziekte is er sprake van een soort verkoudheid bij katten. In minder ernstige gevallen zien we de kat niezen, af en toe hoesten en heeft hij waterige neus- en ooguitvloeing. Is de niesziekte zeer ernstig dan zijn de verschijnselen: sloomheid, koorts, niet eten, niezen, hoesten, speekselen, ernstige neus- en ooguitvloeing, beschadiging tong- en wangslijmvliezen. Een complicatie bij niesziekte is dat door bacteriën longontsteking kan ontstaan. Als de slijmvliezen ernstig beschadigd worden kan dit heel lang voor (sukkelende) problemen zorgen, vaak levenslang! Geadviseerd wordt om te enten tegen alle verwekkers van niesziekte waarvoor een entstof bestaat.  Enting tegen niesziekte dient jaarlijks herhaald te worden.



Bordetella bronchiseptica
Bordetella bronchiseptica is een bacterie die het niesziektebeeld kan veroorzaken en regelmatig bij katten voorkomt. Deze bacterie is bij de hond medeveroorzaker van kennelhoest.
Hiervoor is een aparte enting. Deze is met name aanbevolen voor katten die naar het pension gaan.

Hondsdolheid (rabiës)
Anders dan de naam doet denken, kan ook de kat besmet worden met het rabiësvirus. Het virus wordt meestal overgebracht via speeksel (bijten). Daarom dient u uw kat 30 dagen voor vertrek naar het buitenland tegen de ziekte te enten. Hondsdolheid is erg gevaarlijk, zowel mens als dier gaan bijna altijd binnen 1 week dood nadat de verschijnselen zich openbaren. Een kat met rabiës zal meestal wegkruipen en slechts bij hoge uitzondering andere dieren of mensen bijten.