Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in Drupal\gmap\GmapDefaults->__construct() (line 107 of /home/dierenartsenschildwolde.nl/public_html/sites/all/modules/gmap/lib/Drupal/gmap/GmapDefaults.php).

De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken

bescherm je dier tegen teken.

Ziekte van Lyme

Een beet van een teek kan er voor zorgen dat u besmet wordt met de Borrelia burgdorferi bacterie, deze veroorzaakt de ziekte van Lyme. Een derde van alle teken in Nederland is besmet met deze bacterie. De teek zelf wordt besmet met de bacterie nadat deze een dier heeft gebeten die de bacterie bij zich draagt. De ziekte van Lyme kan bij mensen blijvend letsel veroorzaken aan het zenuwstelsel.

Kan mijn huisdier ook de ziekte van Lyme oplopen?
Ja dat kan, maar huisdieren worden als zij besmet zijn meestal niet ziek. Soms ontstaat er bij de hond koorts, kreupelheid of verdikte gewrichten. Bij katten ziet men soms koorts en sloomheid. Een bloedonderzoek op antistoffen kan de infectie aantonen. Behandeling met antibioticum zorgt meestal voor genezing. Ook paarden kunnen de ziekt van Lyme oplopen.

Hoe moet ik handelen als ik merk dat ik of mijn huisdier gebeten is door een teek?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met een speciale tekentang. Draai voorzichtig linksom of rechtsom en trek de teek los. Door de draaibeweging is de kans dat u de kop van de teek ook weet te verwijderen groter. Als deze achterblijft kan dit namelijk vervelende ontstekingen geven. Weet u deze handeling binnen 24 tot 48 uur nadat de teek zich heeft vastgebeten te verrichten dan is de kans op besmetting met de bacterie zeer klein. Indien u echter merkt dat er op de plaats van de tekenbeet een rode, ronde plek ontstaat dient u direct de huisarts/dierenarts te bezoeken. Ook hier wordt de bacterie bestreden met een antibioticumkuur.

Hoe kan ik voorkomen dat ik de ziekte van Lyme oploop?

  • Behandel uw honden en katten preventief met een anti-tekenproduct.
  • Vermijdt gras en stuikgewas in gebieden waar teken voorkomen.
  • Blijf op de paden lopen.
  • Draag dichte schoenen.
  • Stop uw broekspijpen in de sokken
  • Draag een pet en t-shirt met lange mouwen
  • Controleer altijd uw hele lichaam nadat u gewandeld heeft en uw dier ook.